Toepassing

We hebben nu een glimp gekregen van wat een monetaire reset betekent, de toepassingsmogelijkheden zijn vrijwel oneindig. Het belangrijkste aspect is dat we het monetaire systeem gebruiken om ontstane problemen op te lossen, dit in tegenstelling tot het belasten van de reële economie waar mensen fysieke arbeid leveren. We hebben de aandacht – mits toepassing van deflatie – gericht op de schulden, er bestaan echter nog meer opties om alle schulden te herleiden tot nihil. Voor elke variatie geldt dat we in kwalitatieve zin een andere denkpiste volgen, principieel een eenvoudig proces dat heel wat bijkomende vragen uitlokt. De uitspraak ‘ongekend is onbemind’ is hierop van toepassing, het valt echter niet te ontkennen dat economisch verantwoorde remedies tot onzer beschikking staan.

Variaties

Onderstaand overzicht geeft ons een indicatie van de andere opties, een en ander als gevolg van het verder doordenken op de eerste optie. De neutraliteit van geld biedt ons al deze mogelijkheden, het is dan ook geen zaak van het ontbreken aan opties dan wel om ze in een kader te zetten opdat we ermee leren omgaan. Elke optie kent haar specifieke eigenschappen en interpretatieregels, zelfs een combinatie is mogelijk naargelang de situatie. Op deze manier komen we tot een waarachtig luxeprobleem dat politiek leiderschap genoodzaakt opdat niet nog meer chaos en crises zou ontstaan. Als generaliserende oriëntatie onderhavig schema, aangevuld met een aantal vingerwijzingen om het debat te faciliteren.

Co-creatie

Zoals het confederalisme stelt dienen we iets van onze structuren te wijzigen opdat we onze lokale problemen opgelost kunnen krijgen, snel zal duidelijk worden dat we dit niet kunnen zonder een ruimere visie aan te nemen. Dit vergt internationale samenwerking gezien de verwevenheid van alle deelstaten, iets dat ook transparant wordt gemaakt middels ons eilandmodel. Anders gezegd, deze denkexperimenten maken ons maar al te pijnlijk bewust dat alles valt of staat bij de manier hoe we onze problemen benaderen, finaal ‘slechts’ een kwestie van (politieke) besluitvorming en de bereidheid tot co-creatieve samenwerking. Merk hierbij op, in ons voorbeeld hebben we de aandacht gericht op de schulden, veel meer zaken – zoals bijvoorbeeld het herstel van de koopkrachtpariteit – kunnen gekoppeld worden aan het idee van een monetaire reset. Hoe dan ook, het confederalisme staat voor een immense uitdaging, een uitdaging die veel verder reikt dan het oppervlakkige (lokale) debat laat vermoeden, punt.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s